ВЕЛИКА КОБАСИЦА ПРОДАТА ЗА ТРИ САТА!

Тачно у подне у центар села на палети коју је носио трактор стигла је кобасица коју су вредни турински месари правили у намери да оборе сопствени рекорд. Успели су јер дугачка је била 2.033 метра.

33. Кобасицијаду отворио је председник општине Нешко Честић. Са нашим Чиком који је помагао направио је први рез и за себе обезбедио 1.5м чувене туринске кобасице. Осталих 2031.5м, по цени од 500 динара за дужни метар, продато је за три сата.

Дан је изузетан. Леп, сунчан, а Турија је још једном потврдила да уме да угости десетине хиљада гостију и организује велики гастротуристички догађај.

Са свих страна осети се мирис кобасица, продаје се све, од игле до локомотиве, а на великој бини цели дан смењују се КУД-ови, који су дошли да песмом и игром увеличају овај празникј војвођанске кобасице.

Међу гостима су и наши пријатељи, кобасичари и саламари из Бекешчабе у Мађарској, Севнице у Словенији, Самобора и Светог Петра у Шуми, из Хрватске.

Било је гостију са свих страна света, а по мишљењу жирија најбољу домаћу кобасицу ове године направио је домаћин из Турије, члан Удружења Кобасицијада, Ранислав Станков. Друго место освојио је Шањика Балинт, а трећи је Здравко Елесин.

Од кланица које су се пријавиле најбољу сушену, индустријску кобасицу направили су у месари Цвета из Врбаса, друго место припало је месара Сики из Новог Сада, а трећи је Змајевац из Ирига.

На конференцији за медије председник општине обећао је да ће Кобасицијада добити ново рухо, да је ова манифестација заслужила након свих ових година да се подигне на један виши ниво и да се увелико ради на довођењу инвеститора из Немачке, који је воњан да уложи новац, да се у Турији направи погон за прераду и да туринска кобасица која је одавно робна марка за коју се зна широм света буде доступна купцима, гурманима и љубитељима праве, војвођанске кобасице 365 дана годишње.

Гости из Хрватске који су такође били на конференцији за медије су нагласили значај удуживања и да је туринска Кобасицијада важна манифестација за регион и да саламари и кобасичари из Хрватске и Словеније озбиљно рачунају на Туринце као део заједничког пројекта прекограничне сарадње са којим би се ускоро конкурисало за средства, код ЕУ фондова који подржавају овакве пројекте.