Представници туријске „Кобасицијаде“ уручили донацију Црвеном крсту Суботица

Ево текста који је објавио портал subotica.com након успешне промоције 34. Кобасицијаде:

У центру града промовисана је туријска „Кобасицијада”. Гости из Турије, и ове године, донирали су 50 килограма свеже кобасице Црвеном крсту за програм Народне кухиње.

Већ 22 године Суботичани уочи гастрономске манифестације „Кобасицијада“ имају прилику да пробају надалеко познат специјалитет из Турије. Чувени специјатитет осам година стиже и до корисника Народне кухиње, захваљујући хуманом гесту организатора манифестације.

– Ова као и све остале донације од великог су значаја за Народну кухињу и Црвени крст. Почетком ове године почели смо да припремамо 100 оброка више за наше социјално угрожене грађане, тако да свакодневно кувамо 1200 порција. Ова донација ће се већ почетком наредне недеље наћи на менију и наши корисници ће имати прилику да пробају туријску кобасицу спремљену у нашој кухињи – рекао је Миодраг Варо, стручни сарадник Црвеног крста.

Члан Градског већа задужен за област социјалне заштите, Илија Ђукановић, захвалио се на подршци упућеној Црвеном крсту и истакао да ће за рад Народне кухиње ове године Град издвојити 31,2 милиона динара.

– Свака врста донације за Народну кухињу у виду средстава, опреме или хране као данас је значајна како би се унапредио њихов рад, а корисници били задовољни. Ове године Град је определио средства у висини 31,2 милиона динара за рад Народне кухиње, чиме је повећан број корисника – нагласио је Ђукановић.

Традиционална 34. по реду „Кобасицијада“ у Турији, биће одржана од 16. до 18. фебруара. Главни програм биће организован у суботу, када ће Туријци покушати да оборе Гинисов рекорд и направе кобасицу дугу чак 2034 метара.

– Кобасица ће бити дужа за један метар од прошлогодишње. Грађани ће ове године имати прилику да виде и такмичење у прављењу свежих кобасица. Екипе ће добити 5 кг меса и 10 кг свињског црева, а зачине ће сами обезбедити. То је једна од новина, усагласили смо се са Ветеринарском инспекцијом од које смо добили дозволу да одржимо овакво такмичење- каже Мирослав Атанасковић, представник Удружења „Кобасицијада“.

У оквиру пратећег програма, на манифестацији ће ове године наступити певач Џенан Лончаревић, као и КУД „Бард“.