КОБАСИЦИЈАДА ДОНИРАЛА 140 ОБРОКА

Удружење Кобасицијада из Турије предходних дана била је учесник Фестивала српске трпезе у Београду. Такође чланови Кобасицијаде посетили су манастир Сланци и донирали чувене Туринске кобасице за 140 оброка овом манастиру.

 

Манастир Сланци води се као метох, то јест посед манастира Hиландара са Свете горе. Уједно је и археолошко налазиште, па је манастирски комплекс заштићени локалитет.

По једном предању, манастир је основао Растко Немањић, односно свети Сава још на самом почетку тринаестог века (у близини манастира се налази и извор Светог Саве).

Друга прича каже да је ктитор манастира краљ Драгутин. У то време био је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице.

Сланци су данас мушки манастир, монаси који се спремају за живот на Hиландару обично овде проводе извесни период.

Отац Андреј, игуман овог манастира, заједно са осталом браћом редовно одржава хуманитарне акције, поготово кад је реч о сиромашнима.

Председник Удружења Кобасицијада, Мирослав Атанасковић – Точа и секретар Жељко Попић посетили су овај манастир и однели као поклон манастирској кухињи кобасице из Турије за 140 оброка који се спремају за сиромашне којима овај манастир помаже.

Иначе, Кобасицијада се после двадесет година представила Београђанима. Наиме, гости Фестивала Српске трпезе, који је одржан на Калимегдану, били су у прилици да пробају кобасице из Турије, а мајстори из Турије су их позвали да дођу у Турију на Кобасицијаду, догодине у фебруару.