ТУРИНЦИ У МАЂАРСКОЈ ПОЗВАЛИ ГОСТЕ НА КОБАСИЦИЈАДУ!

Удружење Кобасицијада из Турије и ове године одазвало се на позив за учешће на једној од највећих гастрономских манифестација у Европи, на Чабаи колбасфест (Csabai Kolbászfesztivál), који се у октобру 22. пут традиционално одржао у једном од највећих градова источне Мађарске, у Бекешчаби.

Туринци – Рајче, Дуле, Љубан и Никола су на фестивал, који иначе траје четири дана, након доласка прво су се састали, на свечаној вечери, са представницима клубова кобасица из околних земаља, који иначе сваке године долазе на Кобасицијаду у Турију.

Манифестација у Бекешчаби сваке године привуче преко 100 хиљада посетилаца, а организатори су и ове године понудили богат програм као и трпезу, разна такмичења, па и неколико стотина врста кобасица, кулена, танких, дебљих, зачињених, итд, а приказане су на начин, да човек од погледа огладни.

У три огромна и два мања шатора (примају од 5 до 8 хиљада људи) другог дана фестивала одвијало се такмичење у изради кобасице. Како смо од организатора сазнали, ове године се пријавио рекордан број екипа – 750! Ако се та цифра помножи са 4,5, или 6 људи, добијамо број од око 3,5-4 хиљаде такмичара, који су у трајању од три сата самлели месо, ставили своје зачине и правили кобасицу по свом рецепту.

Пратећи екипу Туријске кобасицијаде, Рајче као вођа тима нам је објаснио, да ја ствар проста:

– У белом пластичном кориту добије се 7 кг чистог свињског меса и 3 кг сланине. То смо све самлели, додали наше зачине и направили кобасице од 10 кг меса. То је традиционална туријска кобасица, по којој смо иначе и познати не само код нас, него и у Бекешчаби, и у околним земљама, и којом смо пре неколико година међу 550 такмичарских екипа освојили четврто место, објаснио је наш саговорник и додао:

– Ово је заиста једна огромна манифестација, и драго ми је, да смо поново учествовали, дружили се са нашим другарима из осталих клубова. Три незаборавна дана су иза нас. Уједно смо искористили прилику, да позовемо све наше пријатеље на Туријску кобасицијаду, која ће се одржати у фебруару следеће године.

П.Л.