ЛЕПИ УТИСЦИ ИЗ ИСТРЕ

Прошлог викенда били смо у Истри. Кобасицијада је била гост на манифестацији „С клобасицом у ЕУ“ која је седми пут одржана у месту Свети Петар у шуми.

Вишегодишња сарадња је и овом посетом добила своју потврду квалитета и из овог малог истарског места у Хрватској вратили смо се са лепим успоменама.

Наш домаћин и зачетник манифестације „С клобасицом у ЕУ“, начелник општине Свети Петар у шуми, др Марио Братулић и овај пут био је на висини задатка тако да смо више него задовољни нашом посетом и гостопримством које смо доживели.

У склопу сајма одржано је 6. светско првенство у надевању, како кажу, клобасица на беку, што је древни истарски начин надевања кобасица кад се месо за кобасице сецкало ножем. Бека је свежа врбова шиба од које се обликује омча преко које се напне почетак свињског црева а месна смеша у црево гура се прстима. Ове године светски првак постала је хрватска помоћница министра господарства, подузетништва и обрта Ана Мандац, а наш представник у овом такмичењу био је Ранислав Станков.

Да је Кобасицијада и иове године на овом истарском сајму кобасица имала запажено место, говори и чињеница да је о Турији, Кобасицијади и нашим искуствима у прављењу кобасица на свечаној бини гостима сајма говорио наш председник Удружења, Мирослав Атанасковић.

Било је ово још једно лепо дружење кобасичара из регије, а наша Кобасицијада је доживела још једну успешну промоцију.