МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ ОТВОРИО 36.КОБАСИЦИЈАДУ

На десетине хиљада посетилаца прошло је кроз Турију. Сви су дошли да се увере да ли смо ове године заиста померили сопствени рекорд и направили кобасицу дугу 2.036 метара, али и да се забаве и проведу један леп дан у срцу Бачке и Војводине.

Свечано отварање почело је у суботу тачно у подне, када је на палети коју је носио трактор стигла велика кобасица, како ми то Туринци волимо да кажемо. Тискали су се људи са свих страна да виде то чудо од меса дуго преко два километра и тешко око две тоне.

На бини су је дочекали наш председник, Ранислав Станков и уважени гости који су дошли да својим присуством увеличају ову светковину која се одржава 36 година у Турији. Били су ту у име домаћина председник општине Србобран, Радивој Парошки, Покрајински секретари, за пољопривреду, Вук Радојевић и за спорт и омладину, Владимир Батез, а свечано је ову Кобасицијаду отворио министар пољопривреде у Влади Србије, Бранислав Недимовић.

– Нафту и море немамо, али имамо храну. То је наше злато и ако имамо 1.300 сличних манифестација то значи да наши људи знају да праве квалитетне прехрамбене производе. Уз развој руралног туризма и богату понуду оваквих домаћих производа, можемо само још више напредовати, рекао је Недимовић.

Прилику да нешто каже и да се обрати домаћинима, али и свима који су дошли у Турију, а баве се пољопривредом, искористио је и Вук Радојевић:

  • Туријска Кобасицијада из године у годину подиже ниво организације и из тог разлога позивам организаторе – Удружење ‘Кобасицијада’ и општину Србобран да искористе субвенције Покрајинског секретаријата за пољопривреду за заштиту географског порекла туријске кобасице, поручио је Радојевић и подсетио да су то учинили и сремски кулен, вршачка шунка, врбички бели лук, футошки купус и бегечка шаргарепа. Радојевић је пољопривреднике из Турије, али и све остале из Војводине, позвао да искористе шансу и конкуришу за средства намењена за опремање сточарских фарми и мини прераду меса.

Радивој Парошки такође се обратио свим гостима Кобасицијаде, али је заједно са председником Месне заједнице Турија, Милошем Јовановићем и председником Удружења Кобасицијада, Раниславом Станков, говорио и на Конференцији за медије која је уприличена одмах након отварања 36. Кобасицијаде.

  • Верујем да ће млади људи у њеној организацији наставити да развијају овај бренд и допринети да се врло брзо туријска кобасица, осим на овој манифестацији, нађе у понуди на ширем тржишту. Ове године имамо бољу организацију Кобасицијаде, припремљен је добар и садржајан програм и Турију су посетили многи гости из свих крајева земље и многих иностраних држава. Кобасицијада није само једна добра манифестација, она је наш развојни пројекат. О томе се дуго размишљало али нисмо имали добру друштвену подршку да то урадимо, а сада Кобасицијаду воде људи који су то препознали и локална самоуправа хоће да помогне. То значи подршка целокупној пољопривреди кроз пројекте какав је, на пример, претходне године био електрификација атара. Хоћемо да дођемо до производа који већ сада јесте бренд, али који ће у понуди бити у континуитету, а не само у данима око Кобасицијаде. Људи воле тај укус, али желе да га имају током целе године, рекао је Парошки.Са њим сложио и Милош Јовановић, председник Савета МЗ Турија.

  • Циљ је да што више Туринаца има бенефите од Кобасицијаде, да се што више њих укључи у овај пројекат, да активирамо и туристичке потенцијале и дамо допринос развоју нашег места. Изузетно сам поносан на моју Турију и Туринце. Кобасицијаду сада воде млади људи, имају пуно ентузијазма и воље и очекујем да Кобасицијада добије ново обличје, да током целе године радимо промоције и на тај начин изађемо снажније на тржиште или тако што ћемо пронаћи други начин да будемо целе године присутни на тржишту, видећемо. Кобасицијада је нешто што је развојна шанса за наше село и нашу општину и ми то морамо искористити, рекао је Јовановић.

Ранислав Станков је подсетио на историјат и како је све почело, када су 1984. године у зиму сели десетак Туринаца и договорили се да направе такмичење и виде ко прави најбољу кобасицу.

Данас Кобасицијада за три дана окупи између 50 и 70.000 посетилаца. Излагача и продаваца је на стотине који на својим штандовима нуде све од игле до локомотиве, а највише је месних прерађевина, а ту су и такмичари који долазе из целе Србије, Бих, Хрватске, Словачке, Словеније, Мађарске, као и гости, организатори сличних манифестација из земље и иностранства.

Посебан „укус“ ове године Кобасицијади је дала Драгана Мирковић која је одржала концерт, а колика је гужва била најбоље говори податак да многи који су дошли да је виде и чују нису успели да је виде, јер посета на концерту је била огромна.

Свој пун допринос организацији овогодишње Кобасцијаде дао је Дом културе који је организовао културно уметнички програм. Наступили су чланови више КУД-ова и на тај начин оплеменили овај догађај.

Наравно велики напор уложили су и из локалне самоуправе који су свесрдно стали из Кобасицијаде, као и многи други и овом приликом свима се захваљујемо.

ПОГЛЕДАЈТЕ ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА ОВДЕ