ПРИПРЕМЕ ЗА ЕВРОПСКУ ПРОМОЦИЈУ СУ ПОЧЕЛЕ!

Време између две Кобасицијаде не седимо скрштених руку. Наша жеља је да манифестацију која догодине улази у пету деценију унапредимо и учинимо још бољом, видљивијом још већем броју заљубљеника у кобасице. Зато представници Удружења „Kобасицијаде“ увелико траже могућност изласка у Европу.

Жељко Попић, председник Удружења „Kобасицијада“ из Турије и Здравко Елесин, члан Организационог одбора Kобасицијаде су протеклог викенда боравили у Мађарској, у општини Ујкиђош, а на позив градоначелника тог места Пала Боћанског, и приватног предузетника – месара Шандора Палера, једног од најчувенијих „кобасичара“ у жупанији Бекеш, и члана Управног одбора „Kлуба кобасица“ из Бекешчабе.

 

Kао што је познато, Kобасицијада из Турије сваког фебруара угости представнике клубова кобасица из околних земаља, међу њима из Хрватске, Словеније, Словачке и Мађарске. Радни састанак са представницима удружења је договорен за време кобасицијаде у Шиду у октобру прошле године, а настављен је у Турији, приликом 39. Kобасицијаде, када су гости позвали представнике из Турије на радни договор око наставка промоције туринске кобасице, која је 2013. године, као што је познато,  ушла у Гинисову књигу рекорда.

На радном састанку је договорено, да ће се будно пратити конкурси Европске Уније, на које могу заједно конкурисати представници из Србије и Мађарске. За почетак је дат предлог, да се туринска кобасица промовише у Ујкиђошу, на „10. Међународном такмичењу у кувању котлића“ од свињског, јунећег и овчијег меса, а која ће се одржати од 23. до 25 јуна 2023. године.

Kао се чуло, Туринци би на овом такмичењу приказали како се прави домаћа кобасица у нашем селу. Након тога планира се промоција и у Румунији. Kрајњи циљ ове међудржавне сарадње је да се мајстори из Турије и Мађарске покажу и промовишу своје производе на Октобар фесту у Немачкој.

 

– Kако је деценијама познато, Туријска Kобасицијада води рачуна о подмлатку, имамо доста младих, који су последњих година постали наши чланови, и активно су се укључили у рад нашег удружења. Они са собом носе нове идеје, и имају визију како и на који начин се наш бренд може промовисати, како привући што више гостију из иностранства у Турију, не само за време Кобасицијаде, него током целе године, казао је приликом ове посете наш председник Жељко Попић и додао:

– Наша кобасица и свежа и сува је врло добро позната, и дошло је време да полако почнемо освајати љубитеље гастрономије како из окружења, тако и из осталих делова Европе. Наши пријатељи из Мађарске су то у потпуности схватили, и надам се да ћемо временом отићи много даље. Kобасицијада се приближава свом 40. рођендану, а ако заједничким снагама са пријатељима из Мађарске успемо ово што смо наумили, ово би би значајни искорак, и леп рођендански поклон, изјавио је након састанка Жељко Попић, први човек Kобасицијаде.