Субота, сунчан, хладан и ветровит дан у Турији. Од раног јутра гости су пристизали са свих страна и тако је било до вечери.
Немамо шта да кажемо осим хвала свима који су дошли и надамо се да вам је било лепо код нас у Турији.
Ове године, као и предходних смо припремили богат програм, а центар села био је мали да прими све оне који су дошли да виде то чудо од кобасице дугачко 2.041 метар и купе нешто, пробају кобасице…
Почело је фолклором на бини, а тачно у подне како је и најављено изнели смо дугачку кобасицу коју смо ове године продужили за један метар, тако да је била дугачка два километра и четрдесет један метар. Као и сваки пут продавали смо је на метар, а гужва је била поприлична.
На отварању су говорили наш председник Удружења Кобасицијада, Жељко Попић, председник општине Србобран, Радивој Дебељачки, а 41. Кобасицијаду отворио је Предраг Ројевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. Гост на бини био је и начелник Јужнобачког управног округа, Милан Новаковић. Пре самог чина свечаног отварања Вељко Голуб је отпевао химну „Боже правде“.
Организовали смо такмичење у брзом једењу кобасица. Пријавило се десет такмичара и то гости из више места широм Србије, а победила је (уз малу помоћ пријатеља) Марија из Младенова. Девојчица која има само осам година и која је жарко желела да учествује, сузама је заслужила да се нађе међу такмичарима.
Изабрани су најбољи у прављењу сушене кобасице и то у више категорија.
У категорији индустријске кобасице:
3. место Драгин кулен и кобасица – Сремска Митровица
2. место Агросток – Бечеј
1. место Месопродукт – Рума
Међународна кобасица:
3. место Досковић Данијел
2. место Фрањул (Хрватска)
1. место Пелер Шандор (Мађарска)
Домаћа кобасица – Србија
3. место Башил Јован
2. место Ћурчић Ђока
1. место Лазаров Ђорђе
Домаћа кобасица – Турија
3. место Кузмановић Борко
2. место Јоцић Павле.
1.место Станков Мирослав
Изабрали смо и госте из најудаљенијих места који су дошли на Кобасицијаду. Више од десет хиљада километара прешао је Марко Вукчевић који је дошао из Мексико Ситија, а иза њега је Мирко Ђелисало, који је прешао пар хиљада километара мање и стигао је у Турију из Детроита (УСА)
У прављењу свеже кобасице учествовало је 12 екипа и то из региона, а најбољи су били Garden production из Осијека у Хрватској, друго место освојили су домаћини ОЗЗ Турија, а треће место припало је кобасичарима из Мађарске Chabaikolbas klub из Бекешчабе.
Други дан 41. Кобасицијаде окончан је ватрометом и концертом Банета Мојичевића.
Сутра је последњи дан, у Турији ће и у недељу бити весело, гладан и жедан сигурно неће нико остати, а ми се радујемо сваком госту.
Неколико видео снимака насталих током дана можете видети на нашој Фејсбук страници ОВДЕ