35. КОБАСИЦИЈАДА УСПЕШНО ЗАВРШЕНА

Три дана трајало је славље у Турији. Још једном „њено височанство“ кобасица добила је све почасти које заслужује, а да још се скупило на десетине хиљада људи са свих страна света да проба туринску кобасицу и види шта смо то ове године припремили у Турији.

А било је свега… Од игле до локомотиве, играло се и певало на сваком кораку, пред окупљене посетиоце изнета је највећа кобасица на свету, дуга 2035.метара и продата је на метар за свега неколико сати.

Проглашени су и најбољи у разним категоријама који су се ове године такмичили.

На такмичењу у прављењу свеже кобасице победили су кобасичари из Орошхазе, други су били такође мађарски кобасичари, али из Печуја, а треће мести припало је месарима из Боботе у Хрватској.

Најбољу туринску сушену кобасицу на такмичење је донео Душан Елесијин, друго место припало је Раниславу Станков, а треће Здравку Елесијин.

У категорији месних индустрија победник 35. Кобасицијаде је „Сики“ из Новог Сада, друго место освојио је „Супермикс плус“ из Куцуре, а пехар за треће место остао је у Турији и припао је месари Данка Бељански.

У међународној конкуренцији најбољу кобасицу, по мишљењу стручног жирија, донели су кобасичари из Самобора (Хрватска) други су били саламари из Севнице (Словенија) и треће место припало је кобасичарима из Светог Петра у шуми (Хрватска).

  • Издвајамо значајна средства за развој интезивне пољопривредне производње. У току је велики и важан пројекат елекртификације атара, који ће омогућити развој повртарства и воћарства, али и сеоског и салашарског туризма. И ова грана привреде може бити веома важна за развој Турије, а ту као темељ служи управо Кобасицијада и све оно што је прати. Та понуда треба се уокружи и повеже потенцијале и садржаје туријских салаша, Кобасицијаде, Парка природе Бељанска бара, са културно-историјским садржијима које нуди Србобран, везаним за породицу Дунђерски, како би постали интересантни још већем броју посетилаца, и то не само једном или два пута у години, већ у континуитету. Сви ови садржаји требају да дају још боље резултате за Турију, Србобран и целу заједницу, рекао је Радивој Парошки, на конференцији за медије поводом 35. Кобасицијаде.

Мирослав Атанасковић Точа, председник Удружења „Кобасицијада“, захвалио се свим спонзорима који пружају подршку манифестацији, а на првом месту генералном покровитељу – општини Србобран, без које, како је истакао, не би могло да буде све организовано на врхнски начин.

  • Ова Кобасицијада је најбоља до сада у организационом смислу. Оно што нам се учинило како мали пропусти од претходне године сада је отклоњено, јер тежимо да сваке године манифестација буде боља и квалитетнија. Турија је мало место које за време Кобасицијаде посети 50.000 људи, сви се окупе да би пробали нашу најбољу, најдужу, свеже направљену кобасицу. Стигли су нам гости са удаљених континената, из Америке и Аустралије, из Русије и наравно из многих земаља Европе. Ове године десет људи правило је најдужу кобасицу више од два дана и било је потребно 2,5 тоне меса за њену израду. Укупно на 35. Кобасицијади било је ангажовано 65 чланова нашег удружења.

На истој конференцији говорио је и Милош Јовановић, председник Савета Месне заједнице Турија. Он је такође указао на значај Кобасицијаде за Турију и развој туризма у нашој општини, нагласивши да је после Олимпијаде, Кобасицијада најстарија „ијада“ на свету.

Много труда и рада је уложено да 35. Кобасицијада буде на понос нашој општини, Војводини и Србији. О скромности Туринаца, али и још којечему говори разговор једног од кобасичара из Печуја и једне наше домаћице која је дочекивала госте у кући Кобасицијаде.

  • Да Вас питам, ово је велика манифестација, има јако пуно гостију. Колико сте припремали Кобасицијаду? Два, три месеца?
  • Првих 30 година је било тешко, сад је лакше. Ма какви два – три месеца! Ми ово све за недељу дана, био је лаконски одговор који је затекао и оставио без текста госта из Мађарске.

Истина је да већ сада почињемо да размишљамо о 36. Кобасицијади и радујемо се новом сусрету када ћемо још једном показати гостољубивост Туринаца, али и умеће справљања, како многи кажu најпознатије кобасице на свету – ТУРИНСКЕ КОБАСИЦЕ.