ДРУГИ У ШИДУ!

Протеклог викенда, 8. и 9. фебруара 2020. године по 23. пут је у Шиду организована манифестација Сремски свињокољ и кобасицијада, која се иначе одржава сваког другог викенда у фебруару.

У такмичењу у изради домаће кобасице се пријавило 27 екипа, момци из удружења Кобасицијаде из Турије су освојили друго место.

Наше две организације имају пријатељски однос, увек радо долазимо овде и лепо смо дочекани, дружимо се и пре свега такмичимо. Ми правимо кобасицу по традиционалној рецептури која се не мења. Судије на оваквим такмичењима се мењају, али наша рецептура остаје иста невезано за то какав укус воли онај ко јој суди. Очигледно је да се и поред тога наш квалитет препознаје. Током фебруара ‘Туријска кобасицијада’ обилази бројна места у Војводини, пре доласка у Шид били смо најпре у Бачкој Тополи, па у петак у Сомбору где смо промовисали нашу манифестацију.

  • Презадовољни смо одзивом Сомбораца, стартовали смо ујутру у 8 часова на Тргу испред Градске куће, а већ у пола 1 нисмо имали робе. Све што смо понели смо продали, а ради се о скоро две тоне кобасице. Сомборци воле нашу кобасицу, поштују квалитет, и очекујемо их у Турији на Кобасицијади, јер смо их све позвали да дођу, прокоментарисао је Војислав Мирковић који је члан нашег удружења Кобасицијада из Турије већ 25 година. Он је такође додао:
  • У петак 14,фебруара смо гости у Суботици где ћемо 19.пут промовисати нашу Кобасицијаду. Унапред се радујемо овом сусрету са Суботичанима, још да нас време послужи и надам се да ће бити лепо као што је било и у Сомбору.

Као и сваке године, првог дана, на платоу испред спортске хале, учесници су се такмичили у брзој обради меса, једењу кобасица и прављењу кобасица, док је другог дана, у Словачком дому, одржано такмичење за најбољу, суву, сремску, кобасицу. Поред такмичарског дела посетиоци су могли да дегустирају и пазаре домаће сухомеснате производе и вино.

Организатори манифестације били су Удружење Сремска кобасицијада и свињокољ, Општина Шид, Установа за физичку културу и спортску рекреацију и Туристичка организација Шид.