јануар 16, 2017

Туријска брица


ИСТОРИЈАТ –
Турија је настала 1426 године. Туринци су се 1745. године изјаснили за граничарску службу, а документа из тог времена кажу:
Туринци су били чувени граничари, храбри и неустрашиви. Наоружани су класичним наоружањем тога времена, а поред тога су имали повеће бритве, туринске брице, које су задржали до данас. Из тога времена потиче и песма: „лако ти је познати Туринца, велик’ бећар а још већа брица“.
ДОГОДИЛО СЕ –
После другог светског рата, негде 1947. године па све до 1955. године, приликом путовања возом вршен је надзор путника од стране милиције, а по питању поседовања и ношења личне карте. То је рађено и на релацији Врбас – Бечеј, где су веома чести путници били Туринци.
У почетку те контроле и Tуринци су редовно показивали личне карте милиционерима, али једном приликом док је један Tуринац вадио личну карту,  испаде му брица – туринска брица.
Од тада сви Tуринци су уместо личне карте показивали брицу, а милиционери говорили – у реду је, ти си Tуринац.
ПИСАЦ ИЗ ТУРИЈЕ ДРАГОМИР ПОПНОВАКОВ – О ТУРИНСКОЈ БРИЦИ
Туринска брица је танка и оштра. Да није дугачка, могло би се рећи да је дамска.
А није дамска зато што ( по правилнику ) мора да стане у пивску флашу и да сечиво вири два прста.
А та два прста, то је она варљива дужина – дебљина коју не може нико да измери, јер многи се питају – чија два прста? Да ли су то два прста виолинисте, клавиристе, гинеколога, дактилографкиње, сеоског кнеза, или су то прсти туринских сељака и месара, који су дебели, да простите, колико и туринске кобасице.
Некад, у прошлости, туринска брица је била нагла и брза, често се укључујући у расправе и спорења.
У Турији се дешавало да непристојни гости буду изведени из кафане, или са игранке, и по мраку, на превару, одведени на гробље.
Тамо су Туринци од њих тражили да плачу над нечијим гробом.