УСПЕШНО ОКОНЧАНА 34.КОБАСИЦИЈАДА!

У недељу концертом КУД-а Бард из Србобрана у спортској сали у Турији стављена је тачка на 34. Кобасицијаду. Три дана трајала је светковина коју сваке године у фебруару организујемо и која окупи на десетине хиљада посетилаца из целог света. Када ово кажемо, онда то мислимо озбиљно.

Ове године имали смо гостију из целе Европе, а првих троје који су се пријавили на такмичење „Ко је прешао највише километара да дође на Кобасицијаду“ били су са Америчког континента, из Канаде, из Торонта и из Америке, из Чикага и Сијетла.

По први пут организовали смо такмичење у прављењу кобасица. Пријавило се 13 екипа, из Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, а победили су наши Туринци. Први су били „Мачори“ (Душан и Радивој Кривокућа, Тошица Зеремски), други су Србобранци (Драгољуб Филиповић, Владимир Божовић и Зоран Марсетић), а треће место освојили су Змајевчани, предвођени Проком Кобиларевим.

Гинисов рекорд који смо поставили 2013.године померили смо и ове године за један метар. Десетак наших месара радило је два дана и две ноћи и направили су кобасицу дугачку 2034 метра. Никакве шпеције, чисто свињско месо, масноћа, паприка, со, бели лук, без адитива и додатака, а стало је у њу 2.5 тона меса.

Продали смо је на метар за мало јаче од два сата.

За три дана по проценама, кроз Турију је прошло преко 50.000 гостију. У суботу, када је било званично отварање највећи проблем је био паркирање.

На централној бини сва три дана смењивали су се КУД-ови, тамбурашки оркестри, а било је и популарне музике. Поред домаћих група, Калуђери, Moon lighting quartet и Банда Дрвена наступили су у петак.

У суботу увече звезда вечери био је Џенан Лончаревић. Публика је заједно са њим певала преко два сата.

У гостима су нам били кобасичари и саламари из Мађарске, из Бекешчабе, наши пријатељи из Севнице у Словенији, из Хрватске су нам дошли саламари из Самобора и кобасичари из Истре, из Светог Петра у Шуми, а били су ту и наши другари из Шида, са Сремског свињокоља.

Време нас је послужило, а из Турије нико није отишао незадовољан ове године. Они који су дошли да се проведу, нису погрешили, а они који су дошли да зараде, сигурно се нису покајали.

Турија и општина Србобран још једном су показали да када се удружимо ништа није немогуће и све је могуће.

Почињемо да мислимо на 35. Кобасицијаду и желимо још једном да се захвалимо свима који су дошли на Кобасицијаду, али и свим сарадницима без којих не бисмо могли да организујемо овако велики догађај, а ту пре свега мислимо на Општину Србобран, као главног покровитеља, Центар за спорт и туризам, као и на Дом културе, али и на ЈКП Градитељ који је бринуо о томе да Турија буде чиста ова три дана.

Данас смо били у Црвеном крсту у Србобрану. Однели смо 65 кг кобасица за Народну кухињу. Направиће се 450 оброка за наше најугроженије суграђане у општини Србобран. Ово је само почетак. Помоћићемо још, кад год можемо.

Оно што нам следи је да нађемо начин и реализујемо давнашњу жељу, да Кобасицијада у Турији која је позната у целом свету и има једну од најјачих робних марки у држави када је храна у питању, реализује пројекат производње и продаје туринске кобасице 365 дана у години и тако материјализује вишедеценијски ентузијазам, труд, рад и посвећеност.

За ово имамо подршку локалне самоуправе, а озбиљно разговарамо о заједничком пројекту прекограничне сарадње са колегама из Хрватске, Словеније и Мађарске, како би смо  аплицирали код Европских фондова за средстава.

Још једном хвала свима, укључујући спонзоре и медије који су нас пратили на нашем путу. Видимо се догодине на 35. Кобасицијади.