ТУРИЈА ЧЕКА ГОСТЕ 39. КОБАСИЦИЈАДЕ

ДВАДЕСЕТ МЕСАРА од данас раде на изради кобасице дуге 2039 метара, како би још једном оборили сопствени рекорд који је Гинис верификовао пре тачно десет година, када су су се сврстали међу Гинисове рекорде и направили највећу кобасицу на свету.

Ово се између осталог чуло на данашњој Конференцији за медије која је одржана у кабинету председника општине Србобран, Радивоја Дебељачког. Иначе општина је генерални покровитељ више година уназад највеће гастротуристичке манифестације у Војводини – Кобасицијаде у Турији.

Ове године под етикетом „Најбоље из Војводине“ одржаће се од 24. до 26. фебруара и трајаће три дана. Првог дана, у петак преко 25 екипа кобасичара из Србије али и из региона такмичиће се у изради домаће кобасице, а Жељко Попић, председник Удружења Кобасицијада, рекао је да долазе најбољи и да је конкуренција жестока, додавши у шали да се нада да ће ипак домаћини успети да направе осим најдуже, ове године и најбољу кобасицу. Свим учесницима пожелео је добродошлицу и срећу на такмичењу.

За велику кобасицу спремљено је 2.5 тоне најквалитетнијег свињског меса и она ће у суботу, тачно у подне бити изнета на плато испред главне бине у селу, а након свечаности отварања продаваће се на метар. Цена свеже туринске кобасице ове године по дужном метру је 600 динара.

– Број испред имена манифестације већ довољно говори колико је Кобасицијада значајна за Општину Србобран. Покушавамо сваке године да побољшамо манифестацију и по атмосфери која се ствара и по интересовању људи, може се рећи да у томе и успевамо. Користим прилику да се захвалим Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, јер је издвојио средства за манифестацију и заједно са нама је покровитељ манифестације у Турији“, рекао је Дебељачки.

Председник општине свима који дођу наредног викенда у Турију пожелео је добродошлицу са жељом да се одлично проведу, а наша општина свим добронамерним гостима биће добар домаћин, казао је Дебељачки.

Он се такође осврнуо и на проблем који се јавио ових дана. Наиме, сви смештајни капацитети за госте су попуњени, тако да ће они који планирају викенд на Кобасицијади, а таквих није мало, морати да потраже смештај ван територије наше општине.

– Позивам људе да дођу са великим очекивањима, сигуран сам да ће из Турије отићи срећни и задовољни. Лепо ће се провести у нашем малом месту, које има широко срце и жели да прими све добронамерне људе, додао је Дебељачки.

О културно забавном програму говорио је Дејан Корцеба, директор Дома културе исказујући жељу да се угоди различитим укусима публике, тако да ће бити фолклора, наступиће низ КУД-ова, биће тамбураша, а као звезда овогодишње Кобасицијаде наступиће Сека Алексић, један од актуелних ведета домаће естрадне сцене. Концерт је у суботу са почетком у 19.00 сати на главној бини испред Месне заједнице.

Оно што је карактеристично за овогодишњу Кобасицијаду, осим што ће још једном бити оборен рекорд у прављењу најдуже кобасице је чињеница да никад до сада није било оволико заинтересованих предузетника и произвођача за закуп продајних места, тако да ће и понуда ове године како месних прерађевина, сухомеснатих производа, али и свега осталог бити већа него икада.

Што се тиче превоза путника од Србобрана до Турије, сви који планирају да дођу на Кобасицијаду аутобусом у сопственом аранжману имаће на располагању редовне аутобуске линије, од Србобран до Турије, а ако буде ванредних обавестићемо вас на време. Наравно ту је и неколико такси служби које ће ова три дана возити путнике на релацији Србобран – Турија.

србобран.нет